четвъртък, 28 януари 2010 г.

Македонски студенти у нас се страхуват да се върнат в родината си

Македонски студенти у нас се страхуват да се върнат в родината си
Маринела Величкова

Открита атака срещу българите, живеещи в Република Македония, свидетелство за опита да се насади ненавист и омраза между двете държави, както и да се злоупотребява с новия статут на България, като част от Обединена Европа. Така студентското македонско дружество „Вардар” определя случилото се в Скопие на поклонението на Мара Бунева. Сред битите има граждани и на двете държави – България и Македония, докато гости от България не са нападнати. Тази постъпка е предварително замислена и зад това грозно дело със сигурност не стоят групата младежи, които в случая са само марионетки, се казва в писмото на студентското дружество.


Недоволство, крайното неодобрение и страх изразяват в писмото си студентите от Македония у нас.

На панихидата в Скопие, в памет на Мара Бунева, група младежи нападнаха с камъни и бейзболни бухалки хората, събрали се на ежегодно поклонение на лобното и място в Скопие. Мнението на македонско студентско дружество „Вардар“ е, че се провежда открита атака срещу българите, живеещи в Р Македония – не само този случай свидетелства за опита да се насади ненавист и омраза между двете държави, както и да се злоупотребява с новия статут на България, която вече е част от Обединена Европа-се казва в писмото.

Дружеството се надява, че ще бъдат предприети всички мерки за навременното и безкомпромисно решаване на вече сериозния международен проблем. От дружеството изразяват страх за сигурността на своите членове и останалите студенти, тъй като те са студенти от Македония, като повечето от тях са и български граждани.

„След расисткия призив от тълпата нападатели, като „Бугари татари” и желанието за смърт на българите, като „Умрете бугари”, ние се страхуваме да се върнем в Македония и отправяме призив за незабавна и ясна намеса от страна на управляващите органи и всички институции, местни и европейски, за да бъдат разкрити и наказани виновниците за случилото се”, се казва в писмото, в него се припомня, че и преди български настроените жители на Македония са имали проблеми в собствената си страна заради своето определение. „Сега, когато България е пълноправна членка на ЕС се надяваме да помогне на нас и на братята българи от Македония”.

коментара

0 Responses to "Македонски студенти у нас се страхуват да се върнат в родината си"

Публикуване на коментар

Допускат се само коментари по темата!

Не се толерират обиди на национална, расова, полова или религиозна основа.